matematykaszkolna.pl
Planimetria - okrąg vladimirovna: Dany jest punkt A=(−1,2) b) znajdź równanie takiej prostej przechodzącej przez punkt A, że odległość o początku układu współrzędnych od tej prostej jest równa 1 Jedną prostą znalazłam. /narysowałam dokaldny rysunek w układzie współrzędnych, z którego wynika, że druga prosta jest rowna x=2 nie wiem jak do tego dojść czy mogę to zapisac w nastepujący sposób: d(D, ly)=1; d(A,ly)=1; k||ly ⇒ k→x=1 D(−1,0), A jw,, k − prosta AD ?
28 lip 19:10
AS: rysunek Odległość punktu P(xo,yo) od prostej danej równaniem A*x + B*y + C = 0 wyraża się wzorem
 |A*xo + B*yo + C| 
d =

A2 + B2 
Dane: A(−1,2) , O(0,0) , OB = 1 , Szukane: y = a*x + b lub a*x − y + b = 0 Punkt A należy do prostej,wsp.tego punktu muszą spełniać równanie prostej a*(−1) − 2 + b = 0 ⇒ b = a + 2 równanie pierwsze Z wzoru na odległość punktu od prostej mamy
 |a*0 − 1*0 + b| 
1 =

a2 + (−1)2 
 |b| 
1 =

⇒ |b| = a2 + 1 ⇒ b = ±a2 + 1
 a2 + 1 
Podnosząc do kwadratu mamy b2 = a2 + 1 Podstawiając b z równania pierwszego mamy (a + 2)2 = a2 + 1 Po rozwiązaniu otrzymujemy a1 = −3/4 , b1 = 5/4 lub a2 = −3/4 , b = −5/4 Szukane równanie
 3 5 
y = −

x ±

4 4 
Uwaga: Ta druga prosta powinna niżej przebiegać
28 lip 20:37
vladimirovna: no dobra ta jedną prostą mam, do tego wyniku doszłam, Tyle, że druga powinna być równa x=2 i chodzi mi w sumie o to, czy mogę to zapisać jw. podałam. Czy tamt wyrażenie dowodzi tego, ze ta druga prosta to x=2, czy trzeba do tego podejść w jakis inny konkretny sposób
28 lip 22:52
Jack: na podstawie rys. nie powinnaś "dowodzić". zdecydowanie powinnaś obrać inną drogę.
28 lip 23:20
Jack: rysunek Możemy też tak zrobić: 1. Zbiór punktów odległych o 1 od początku u. współ. wyznacza równanie okręgu: x2+y2=1. Widać, że interesować nas będzie tylko górny półokrąg (można oczywiście wykonać analogiczne rachunki dla dolnego pólokręgu i przekonać się, że nie będzie rozwiązań). Zatem szukany na okręgu punkt B ma współrzędne x, 1−x2. 2. Łatwo policzyć, że odległość A od B jest równa 2 (ponieważ odl. A od początku ukł. współ. jest równa 5, a promień okręgu 1). 3. Układamy równanie na odległość A(−1,2) od B(x,1−x2), która jest równa 2. (x+1)2+(1−x2−2)2=22 x2+2x+1+1−x2−41−x2+4=4 2x+2−41−x2=0 x+1=21−x2 /2 (zał. x+1≥0) x2+2x+1=4−4x2 5x2+2x−3=0 x1=−1, x2=0,6 ∊D 4. Dla x1=−1 dostajemy, że y1=0. Czyli punkt B(−1,0), wobec A(−1,2) oznacza to prostą x=−1 Dla x2=0,6 dostajemy, że y1=0,8, stąd B(0,6; 0,8) a prosta po wyliczeniu wychodzi:
 3 5 
y=−

x+

4 4 
28 lip 23:53
Jack: w rozwiązaniu Asa jest luka, gdy uznaje, że b może być ujemne. Nie może, ponieważ
 |b| 
skoro 1=

, to widać, że b>0 (bo pierwiastek dodatni, 1 dodatnia), a nawet mamy,
 a2+1 
że b=a2+1. A poza tym na oko widać, że nie mogą być dwie proste równoległe jednocześnie przechodzące przez ten sam punkt A... No i szukając funkcji liniowej (ax+by+c=0), odrzucił możliwość znalezienia prostej która nie jest funkcją (pionowej linii).
29 lip 00:20
vladimirovna: Dziękuje Jacku! Właśnie o to mi chodziło. Bo wiem, że nigdy nie można założyć, że prosta przyjmuje wyłącznie postać kanoniczną, tyle, że bawienie sie wzorami ogólnymi jest o wiele trudniejsze, a Ty znalazłeś świetne rozwiązanie.Dziękuję Ci bardzo!
29 lip 08:08
vladimirovna: Tylko jeszcze gdyby ktos mógł mi powiedzieć o tym założeniu x+1≥0. Tylko przy tym założeniu można podnieść do kwadratu, zgadzam sie. Ale nie wiem skąd się wzięło samo założenie.
29 lip 08:35
AS: Ze skruchą przyznaję się do błędu,rozwiązaniem poprawnym jest tylko równanie
 3 5 
y = −

x +

, drugie równanie jest prostą równoległą oddaloną o 1 od
 4 4 
prostej,ale nie przechodzącą przez punkt A. Natomiast drugim równaniem,opartym na spostrzeżeniu wzrokowym jest prosta o równaniu x = −1
29 lip 09:01
Jack: zgadzasz się, że tylko przy tym założeniu można podnieść do kwadratu a nie wiesz skąd ono jest? emotka Ponieważ prawa strona jest nieujemna, to i lewa też musi być nieujemna (gdyby nie to założenie mogłoby się okazać, że dostaniemy dodatkowe, niepotrzebne rozwiązania)
29 lip 10:13